De ce produce Rosioriul putini fotbalisti?

23.11.2009 09:55

Se produc fotbalisti in Rosiorii de Vede? Sunt talente la Rosiorii de Vede? Cati dintre copiii talentati ai Rosioriului au ajuns in fotbalul mare? Ce sanse ai sa ajungi fotbalist plecand din Rosiorii de Vede? In acest articol am sa incerc sa raspund la aceste intrebari, desi e greu sa ai o opinie clara si concreta asupra acestui subiect.
In general, in Rosiorii de Vede, parintii isi aduc copiii la fotbal pentru a face miscare si pentru a-i integra intr-un grup. Insa, odata intrati pe poarta stadionului toti copiii viseaza sa ajunga precum Cristiano Ronaldo sau sa joace la echipa lor de suflet, fie Steaua, fie Rapid, fie Dinamo. Odata cu maturizarea lor isi dau seama ca e foarte greu sa patrunda in fotbalul mare plecand din Rosiori de Vede si multi renunta la fotbal preferand un loc de munca intr-un alt domeniu. Cauzele abandonului sunt multiple, iar ordinea lor conteaza mai putin.

Lipsa sustinerii financiare
In primul rand, din lipsa fondurilor judetul Teleroman nu are puterea sustinerii unei echipe in Liga I (judetul Teleorman nu a avut niciodata echipa de fotbal pe prima scena fotbalistica a Romaniei) sau macar in Liga a II-a pentru ca jucatorii din Teleorman sa poata avea acces mai usor la un nivel inalt, sa poata avea impact direct cu cerintele fotbalului de la acest nivel sau sa acumuleze experienta inca de la juniori.
Tot din lipsa banilor, centrele de copii si juniori din Rosiorii de Vede (care sunt din ce in ce mai putine) “traiesc” doar pentru supravietuire. Un alt motiv pentru care rosiorenii nu prea au intrare in fotbalul mare este lipsa unui cautator/descoperitor de talente in zona, pe care sa le recomande cluburilor cu renume din tara.

Salt ratat
Copiii talentati si sustinuti financiar de parinti mai au o mica sansa, acestia fiind inscrisi la cluburi puternice sau scoli private de fotbal, insa nici asa succesul nu este garantat, intrucat investitia intr-un copil devine uneori prea mare si nu poate fi sustinuta pe termen lung.
In ultimii ani, au fost cativa copii din Rosiori care au beneficiat de aceasta sana. Ei au cochetat cu centre puternice de juniori, dar au ratat saltul la echipele de seniori, motivele fiind si aici multiple: impactul prea mare la trecerea de la nivelul de juniori la cel de seniori sau viata extrasportiva la care sunt expusi copiii odata ce implinesc varsta majoratului. Acestea sunt doar doua motive pentru care acestia esueaza si pana la abandon nu mai e decat un pas. Din aceasta categorie ii amintim pe Augustin Olteanu (FC Arges), Lucian Geac (FC Arges), Chirca (FC Arges), Mihai Coman (Dinamo Bucuresti, Sportul Studentesc) si Ionut Streinu (Sc. Nicolae Dobrin).

Fotbalisti cu pipeta
In ultimii zece ani, dintr-o statistica proprie, doar cinci jucatori nascuti si crescuti in Rosiorii de Vede au ajuns sa evolueze, macar la Liga a II-a, insa niciunul dintre ei nu a confirmat pe termen mediu sau lung. 

Nume

Varsta

Nivelul maxim la care a evoluat

Echipe pentru care a evoluat (minim Liga II)

Unde evolueaza acum

Danut Ivanica

20 ani

Liga I – 1 meci

FC Arges

FC Arges (Liga II)

Liviu Floricel

22 ani

Liga I – 8 meciuri

International Pitesti, Poiana Campina, Ceahlaul Piatra Neamt

Ceahlaul Piatra Neamt (Liga I)

Ionut Streinu

24 ani

Liga II

Cetatea Suceava

ALRO Slatina (Liga III)

Laurentiu Lecoviste

28 ani

Liga II

Pandurii Tg. Jiu, Midia Navodari

FC Cisnadie (Liga III)

C-tin Oprea

29 ani

Liga II

FC Oradea

Metalul Peretu (Liga IV)

Concluzia o poate trage fiecare. Din Rosiori, numai cu munca, sustinere finaciara si multa sansa pot ajunge fotbalisti copiii talentati la fotbal.

Back

Search site

© 2009 Created by C.M.